Οι άνδρες μέσης ηλικίας που πίνουν περισσότερο από δυόμιση ποτά την ημέρα, μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια μνήμης τους μέχρι και έξι χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2014, στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Από την άλλη, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης δεν διαπιστώθηκαν διαφορές σε επίπεδο μνήμης και επιτελικών λειτουργιών μεταξύ των ανδρών που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, όσων κατανάλωναν παλαιότερα αλλά και εκείνων που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Ο όρος επιτελικές λειτουργίες συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσοχή και τις δεξιότητες συλλογισμού για την επίτευξη ενός στόχου. «Ως σήμερα, οι έρευνες για τη συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με τη μνήμη και τις επιτελικές λειτουργίες βασίζονται σε πληθυσμούς ηλικιωμένων ατόμων», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Dr. Séverine Sabia, από το “University College” του Λονδίνου. «Η μελέτη μας εστίασε σε άτομα μέσης ηλικίας και καταδεικνύει ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με ταχύτερη έκπτωση σε όλους τους τομείς των γνωστικών λειτουργιών στους άνδρες».
Στη μελέτη συμμετείχαν 5.054 άνδρες και 2.099 γυναίκες των οποίων οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ αξιολογήθηκε τρεις φορές σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών. Ως κριτήριο για ένα ποτό τέθηκε το 1 ποτήρι κρασί, μπύρα ή λικέρ. Στη συνέχεια, όταν οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 56 ετών, έγινε η πρώτη αξιολόγηση της μνήμης και των επιτελικών λειτουργιών. Επαναξιολογήθηκαν δύο φορές ο καθένας εντός των επόμενων 10 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές σε επίπεδο έκπτωσης μνήμης και επιτελικών λειτουργιών μεταξύ των ανδρών που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ ή εκείνων που καταναλώνουν με μέτρο, δηλαδή λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα. Αντίθετα, τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αποδείχθηκε ότι παρουσίασαν έκπτωση στη μνήμη και στις επιτελικές λειτουργίες μέσα σε διάστημα 1,5 έτους έως και 6 έτη γρηγορότερα από όσους κατανάλωναν λιγότερα ποτά ημερησίως. «Από την κλινική μας εμπειρία ξέρουμε ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικά αποτελέσματα στις γνωστικές διαδικασίες. Αλλά το νέο με αυτήν την μελέτη είναι ότι, τουλάχιστον στους άντρες, φάνηκε ότι η ελαφριά και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν βλάπτει την μνήμη και τις επιτελικές λειτουργίες» σχολιάζει ο Marc Gordon, διευθυντής Νευρολογίας στο Zucker Hillside Hospital της Νέας Υόρκης.
Πηγή: American Academy of Neurology (AAN) http://esciencenews.com/articles/2014/01/16/heavy.drinking.middle.age.may.speed.memo