Η αύξηση της φορολογίας του καπνού είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του καπνίσματος κατά ένα τρίτο

Η αύξηση της φορολογίας του καπνού είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του καπνίσματος κατά ένα τρίτο

Ορισμένοι εκ των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος προτρέπουν τις χώρες να ενισχύσουν σημαντικά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για τη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος κατά ένα τρίτο έως το 2025. Οι ειδικοί λένε ότι μια απότομη αύξηση των συγκεκριμένων φόρων θα διπλασιάσει το κόστος αγοράς των τσιγάρων στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι τιμές είναι ακόμη χαμηλές και ο αριθμός των καπνιστών αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι μια τέτοιου είδους προσέγγιση οδήγησε σε σημαντική μείωση των καπνιστών στις χώρες, που την χρησιμοποίησαν, όπως ο Καναδάς και η Γαλλία.

Τα συγκεκριμένα επιχειρήματα αναπτύσσονται σε ένα άρθρο ανασκόπησης του Δρ. Prabhat Jha, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και του Sir Richard Peto, καθηγητή Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Οι παραπάνω ερευνητές υποστηρίζουν ότι εάν το σημερινό μοτίβο καπνίσματος συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν αυτό τον αιώνα από αίτια σχετιζόμενα με τον καπνό, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο διπλασιασμός του κόστους των τσιγάρων θα οδηγούσε κάποιους καπνιστές στη διακοπή και θα απέτρεπε άλλους από την έναρξη, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό.

Το 2013, η Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας – η ετήσια γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – έθεσε την πρόκληση στις κυβερνήσεις για μείωση του καπνίσματος μεταξύ των πληθυσμών τους μέχρι το 2025. «Χωρίς μεγάλη αύξηση στις τιμές, η μείωση του καπνίσματος κατά ένα τρίτο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί,» υποστηρίζουν οι Jha και Peto. Συμπληρώνουν, επίσης, πως, καθώς αυξάνουν τα εισοδήματα σε χώρες όπως η Ινδία, αυξάνεται και η δημοτικότητα του καπνίσματος, ενώ περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – ή ένας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη – είναι καπνιστές. Η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η διακοπή δεν συνηθίζεται. «Ο λόγος που αυξάνεται το κάπνισμα στις φτωχές χώρες είναι επειδή είναι χαμηλό το κόστος των τσιγάρων. Συγκεκριμένα, όταν τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί σε μία χώρα, οι άνθρωποι είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν τσιγάρα σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το εισόδημά τους.»

Παράλληλα, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι τιμές των τσιγάρων ποικίλλουν σημαντικά, με τα πιο ακριβά τσιγάρα να έχουν 10 ή και περισσότερες φορές πιο υψηλές τιμές από τις φθηνότερες μάρκες. Ο Jha ισχυρίζεται πως αυτή είναι μια εσκεμμένη πολιτική της καπνοβιομηχανίας, η οποία έχει σχεδιαστεί με στόχο να κρατήσει μερικές μάρκες τσιγάρων εντός των οικονομικών δυνατοτήτων των καπνιστών με χαμηλό εισόδημα. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα προϊόντα καπνού θα αρχίσει να κλείνει αυτό το χάσμα μεταξύ των τιμών.

Πηγή: The Canadian Press, 2 Ιανουαρίου 2014
http://www.canada.com/health/Hiking+tobacco+taxes+best+reach+goal+cutting+smoking+onethird/93