Ελλείποντα Δόντια: μία Χρόνια Ιατρική Κατάσταση

Ελλείποντα Δόντια: μία Χρόνια Ιατρική Κατάσταση

Στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης για την Οδοντική Προσθετική (2 έως 8 Απριλίου), η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λούσβιλ προτείνει τα ελλείποντα δόντια να αντιμετωπίζονται ως μία χρόνια ιατρική κατάσταση. Η έλλειψη δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή θρέψη και συνδέεται με συστηματικές νόσους, όπως ο διαβήτης και τα στεφανιαία νοσήματα. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευεξία και τη λειτουργικότητα στην εργασία.
Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Νόσων και την Πρόληψη (CDCs), περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν δόντια στη μία ή και στις δύο γνάθους. Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο σημειώνουν ότι οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την αποκατάσταση του χαμόγελου σε όσους έχουν χάσει κάποια ή όλα τους τα δόντια.

«Μέχρι πρόσφατα η εικόνα και η αίσθηση των τεχνητών δοντιών παρέκλιναν από τις αντίστοιχες των φυσικών. Οι Προσθετολόγοι σήμερα χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία και πλέον η Οδοντιατρική προσφέρει αποτελέσματα που ήταν αδύνατα μέχρι πρότινως. Εφαρμόζουμε νέες τεχνολογίες για να αντικαταστήσουμε και να αποκαταστήσουμε δόντια με ένα επίπεδο ακρίβειας και αισθητικής υψηλότερο από ποτέ», ανέφερε ο Gerald T. Grand, DMD, MS, καθηγητής του τομέα της Οδοντικής Υγείας και Αποκατάστασης της σχολής.
Για παράδειγμα, σαρωτές παράγουν 3-D εικόνες των δοντιών για προσαρμοσμένες αποκαταστάσεις, παρέχοντας στον προσθετολόγο περισσότερο έλεγχο και στον ασθενή καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα, η ψηφιακή αποθήκευση πληροφοριών ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των ασθενών και τον αριθμό των συνεδριών. Οι ψηφιακές τεχνικές επίσης μειώνουν το χρόνο που απαιτείται για το σχεδιασμό, την καατσκευή και την τοποθέτηση των στεφανών, τα οποία μπορούν να γίνουν μερικές φορές και σε μία μέρα. Τέλος, τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα υπερτερούν των τεχνητών οδοντοστοιχιών και των γεφυρών από άποψη λειτουργικότητας και άνεσης χωρίς να υπερφορτώνουν ή να καταστρέφουν τα παρακείμενα δόντια.
«Όταν χάνετε ακόμα και ένα δόντι, οι συνέπειες περιλαμβάνουν οστική απορρόφηση, αλλαγές στη σύγκλειση και μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών στο κενό διάστημα του ελλείποντος δοντιού», ανέφερε ο Grand. «Όσο περισσότερο καθυστερεί η αποκατάσταση του απολεσθέντος δοντιού, τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται η κλινική κατάσταση.»

Πηγή:
“University Calls Missing Teeth a Chronic Medical Condition”, Apr 2017
http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1856-university-calls-missing-teeth-a-chronic-medical-condition
2017 Dentistry Today,USA. Dentistry Today is The Nation’s Leading Clinical News Magazine for Dentists.