Ειδικοί προτείνουν να μπει η κατάθλιψη στους παράγοντες κινδύνου στα καρδιαγγειακά

Ειδικοί προτείνουν να μπει η κατάθλιψη στους παράγοντες κινδύνου στα καρδιαγγειακά

Μια εκτενής ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουάριου 2014 στο περιοδικό Circulation, υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη θα πρέπει να προστεθεί στη λίστα με τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες της καρδιάς. Άλλοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση και το κάπνισμα.

Η συγκεκριμένη σύσταση έγινε από ένα πάνελ ειδικών στην Καρδιολογική Εταιρεία της Αμερικής (AHA). Η ανασκόπηση της ομάδας έδειξε ότι οι περισσότερες μελέτες που υπάρχουν βρίσκουν ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακό επεισόδιο ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.  «Αυτά τα ευρήματα δε μας ξαφνιάζουν» λέει ο R. M. Carney, μέλος του πάνελ. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη αυξάνει τη θνησιμότητα. Αλλά η τόσο προσεκτική αξιολόγηση που κάναμε, μας κάνει πιο σίγουρους από ποτέ ότι η κατάθλιψη είναι παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας για τους ανθρώπους με καρδιαγγειακά».  Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι θεραπείες που υπάρχουν για την κατάθλιψη δε λειτουργούν το ίδιο για όλους.

«Πιστεύουμε ότι με τις καλύτερες θεραπείες θα βελτιωθεί η επιβίωση. Σίγουρα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα πριν να μπορέσουμε να πούμε ότι η θεραπεία της κατάθλιψης βελτιώνει την υγεία της καρδιάς ή ότι βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρδιαγγειακά» λέει ο  Carney. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά μέχρι σήμερα είναι ότι η μη-θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής.

ΠηγήAMERICAN ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF SCIENCE and EurekAlert. ©2014 by AAAS
Journal Reference: J. H. Lichtman, E. S. Froelicher, J. A. Blumenthal, R. M. Carney, L. V. Doering, N. Frasure-Smith, K. E. Freedland, A. S. Jaffe, E. C. Leifheit-Limson, D. S. Sheps, V. Vaccarino, L. Wulsin. Depression as a Risk Factor for Poor Prognosis Among Patients With Acute Coronary Syndrome: Systematic Review and Recommendations: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation
, 2014