Εθιστικά τρόφιμα

Εθιστικά τρόφιμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνεδρίαση της Καναδικής Ένωσηs για τις Νευροεπιστήμες το Μάιο του 2013, κάποιοι μπορεί να εθιστούν σε κάποια φαγητά όπως ακριβώς κάποιοι άλλοι μπορούν να εθιστούν στην κοκαΐνη. Για να ελέγξει την υπόθεση των «εθιστικών φαγητών», ο Δρ Francesco Leri μελέτησε την ανταπόκριση των αρουραίων σε τροφές που περιείχαν υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης, λίπους και ενισχυτικών γεύσης. Η έρευνα έδειξε ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στη συμπεριφορά των αρουραίων παρόμοιες με εκείνες που προκαλούνται από τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη.
Η αυξημένη διαθεσιμότητα των εν λόγω εξαιρετικά εύγευστων τροφίμων θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει την υψηλή συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο, αλλά η απλή διαθεσιμότητα δεν εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι και οι άλλοι δεν είναι, με δεδομένη την ίδια ποσότητα της διαθέσιμης τροφής. Ο Δρ Leri θεωρεί ότι ένας σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι οι ατομικές διαφορές στην ευπάθεια σε εθισμό. Έρευνες στην κατανάλωση κοκαΐνης δείχνουν ότι, αν και πολλοί άνθρωποι κάνουν χρήση αυτού του ναρκωτικού, μόνο ένα ποσοστό από αυτούς εθίζεται. Ο Δρ Leri λέει ότι τώρα «έχουμε ενδείξεις στα πειραματόζωα για την ύπαρξη ευπάθειας στην ανάπτυξη των προτιμήσεων για τα γλυκά τρόφιμα και για την κοκαΐνη».
Ο Δρ Leri διερεύνησε τις συμπεριφορικές, χημικές και νευροβιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την κατανάλωση «εθιστικών τροφίμων» στο σώμα και τον εγκέφαλο των αρουραίων. «Δεν είμαστε ποντίκια, αλλά τα παιδιά μας δεν σκέφτονται και πάρα πολύ τον αντίκτυπο των γλυκών στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά τους. Τώρα υπάρχουν νευροβιολογικές και συμπεριφορικές ενδείξεις ότι ο εθισμός στα τρόφιμα είναι δυνατόν να συμβεί», λέει ο Leri.
Επίσης, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2013 στο περιοδικό New York Times, ο ρεπόρτερ Michael Moss κατέγραψε την απίστευτη επιστήμη πίσω από τις γεύσεις και την εξάρτηση από τα ‘φτηνά φαγητά’ καθώς και το πως οι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων παλεύουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους παρά τα αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι τα φαγητά τους συνεισφέρουν τα μέγιστα στην κρίση υγείας που φέρνει η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Το κοινό και η βιομηχανία τροφίμων δεκαετίες τώρα γνωρίζουν ότι τα ζαχαρώδη, τα αλμυρά και τα λιπαρά φαγητά δεν είναι καλά για την υγεία μας, ειδικά στις ποσότητες που τα καταναλώνουμε. Δεν είναι απλά θέμα έλλειψης πειθαρχίας από την πλευρά του καταναλωτή και μια ‘δώστε-στον-κόσμο-αυτό-που-του-αρέσει’ στάση από τις εταιρείες τροφίμων. Μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας και ρεπορτάζ, ο Michael Moss κατέγραψε τη συνειδητή προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στα εργαστήρια των βιομηχανιών και τις συναντήσεις των διαφημιστών με στόχο να ‘κολήσουμε’ σε φαγητά που είναι εύκολα και φτηνά.

Πηγή:
Canadian Association for Neuroscience (2013, May 22). Addiction to unhealthy foods could help explain the global obesity epidemic, research suggests. ScienceDaily. Retrieved June 10, 2013, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2013/05/130522095807.htm
& NY Times Article: The Extraordinary Science of Addictive Junk Food