Αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση: μειώστε την εξάπλωση στη μέση ηλικία

Αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση: μειώστε την εξάπλωση στη μέση ηλικία

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν επιπλέον βάρος καθώς περνούν τα χρόνια. Ωστόσο η υπερβολική αύξηση του βάρους δεν είναι κάτι αναπόφευκτο. Για να μειώσετε την πρόσληψη βάρους, αυξήστε το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή.

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρείτε ότι το να διατηρείτε το βάρος σας στα συνηθισμένα επίπεδα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Μάλιστα, πολλές γυναίκες παίρνουν επιπλέον κιλά κατά τη μετάβαση στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο η εμμηνόπαυση δε συνεπάγεται απαραίτητα και την αύξηση του βάρους. Μπορείτε να αντιστρέψετε την κατάσταση επικεντρώνοντας την προσοχή σας στις διατροφικές σας συνήθειες και ακολουθώντας έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Τι προκαλεί την αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση;
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τις πιθανότητες να πάρετε επιπλέον βάρος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, των γοφών και των μηρών. Ωστόσο οι ορμονικές αλλαγές από μόνες τους δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η αύξηση του βάρους συνήθως συνδέεται με τη γήρανση, τον τρόπο ζωής και άλλους γενετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η μυϊκή μάζα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, ενώ το λίπος αυξάνεται. Η μείωση της μυϊκής μάζας επηρεάζει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τις θερμίδες, με αποτέλεσμα η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους να γίνεται δυσκολότερη. Αν συνεχίσετε να τρώτε όπως συνηθίζατε πάντα, χωρίς να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα, είναι πολύ πιθανό να πάρετε επιπλέον βάρος. Επίσης, οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην πρόσληψη βάρους κατά την εμμηνόπαυση. Αν οι γονείς ή άλλοι κοντινοί σας συγγενείς έχουν επιπλέον κιλά στην περιοχή της κοιλιάς, είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και σε εσάς. Κάποιες φορές, παράγοντες όπως το στρες που συνοδεύει το γεγονός ότι τα παιδιά φεύγουν από ή επιστρέφουν στο σπίτι, ή άλλα γεγονότα όπως το διαζύγιο, απώλεια του συντρόφου, ή άλλες αλλαγές ζωής, μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στη διατροφή και τη φυσική σας δραστηριότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση;
Η αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου 2 και σημαντικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της αύξησης του σωματικού βάρους μετά τη εμμηνόπαυση;
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την πρόληψη-ή αντίστροφα την αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση.
Αυτό που χρειάζεται, είναι απλά, να ακολουθείτε συστηματικά τις βασικές μεθόδους ελέγχου του σωματικού βάρους.

Κινηθείτε περισσότερο. Η αεροβική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι εξίσου σημαντικές. Αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, βοηθάτε το σώμα σας να «καίει» τις θερμίδες περισσότερο αποτελεσματικά-συμβάλλοντας σημαντικά στον έλεγχο του βάρους. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το “Department of Health and Human Services” των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συνιστά ήπιας έντασης αεροβική άσκηση όπως το ζωηρό περπάτημα, για τουλάχιστον 150 λεπτά/εβδομαδιαίως, ή έντονη αεροβική δραστηριότητα όπως το τζόκινγκ, για τουλάχιστον 75 λεπτά/εβδομαδιαίως. Επιπλέον, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συνιστώνται για τουλάχιστον 2 φορές/εβδομαδιαίως. Αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος ή να πετύχετε συγκεκριμένους στόχους εκγύμνασης, θα πρέπει να ασκηθείτε περισσότερο.
Να τρώτε λιγότερο. Για να διατηρήσετε το τωρινό σας βάρος, πόσο μάλλον για να χάσετε τα περιττά κιλά, θα πρέπει στα 50 σας, να καταναλώνετε 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, σε σχέση με εκείνες που καταναλώνατε όταν ήσασταν 30 ή 40 ετών. Για να μειώσετε τις θερμίδες χωρίς να αμελήσετε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσέχετε τι πίνετε και τι τρώτε. Επιλέξτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Διαλέξτε επίσης, άπαχες πηγές πρωτεϊνών.
Αναζητήστε βοήθεια. Προσπαθήστε να βρίσκεστε συχνά με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν την προσπάθειά σας για να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Ακόμη καλύτερα, σχηματίστε μια ομάδα από φίλους και προσπαθήστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όλοι μαζί.

Θυμηθείτε ότι, η επιτυχημένη απώλεια βάρους σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, απαιτεί μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Κάνετε μια βόλτα περπατώντας ζωηρά, κάθε μέρα. Δοκιμάστε τα μαθήματα Yoga. Αντικαταστήστε τα μπισκότα με φρέσκα φρούτα. Μοιραστείτε το γεύμα στο εστιατόριο με έναν φίλο. Δεσμευτείτε σε αυτές τις αλλαγές απολαύστε τον υγιέστερο εαυτό σας!

Πηγή: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/womens-health/in-depth/menopause-weight-gain/art-20046058