Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρδιακές παθήσεις

Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρδιακές παθήσεις

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, και τώρα οι ερευνητές είναι ίσως πιο κοντά στην κατανόηση του γιατί. Αυξάνει την αθηροσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών, ένα γνωστό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλή την επιδημιολόγο Sara Adar στο Πανεπιστημίου Δημόσιας Υγείας του Michigan, ανακάλυψε ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, συνδέονται με την ταχύτερη στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας.
Οι ερευνητές έκαναν υπερηχογράφημα σε 5.362 άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών σε έξι μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, μετρώντας το πάχους της δεξιάς καρωτίδας τους, μία από τις δύο αρτηρίες που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα στο λαιμό και το κεφάλι. Στη συνέχεια τους ακολούθησαν για κατά μέσο όρο δυόμισι χρόνια, συγκρίνοντας την πάχυνση των αρτηριών τους μέσω υπέρηχων με τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μετράται από τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων. Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού PLoS Medicine. «Νομίζω ότι η μελέτη αυτή μας παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια αιτία των καρδιακών παθήσεων», είπε η επικεφαλής συγγραφέας, Sara Adar.
Σύμφωνα με την Adar οι γιατροί θα πρέπει να συνυπολογίζουν -μαζί με το κάπνισμα, την παχυσαρκία κτλ- και το πόσο καιρό έχει ζήσει ένα άτομο σε περιοχές με αυξημένη ρύπανση ως έναν επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά.
Επίσης, οι ασθενείς που ζουν σε περιοχές με επιβαρυμένες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να σκεφτούν την πιθανότητα εγκατάστασης φίλτρων καθαρισμού αέρος στο σπίτι και προτείνεται να μην βγαίνουν πολύ έξω τις μέρες που η ρύπανση είναι αυξημένη σύμφωνα με τις ενημερώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Το πιο σημαντικό όπως είναι οι κοινότητες να απαιτήσουν εφαρμογή των νόμων για τα επίπεδα ρύπανσης και ανθρώπινες πόλεις.

Πηγή:
Fine particulate air pollution and the progression of carotid intima-medial thickness: a prospective cohort study from the multi-ethnic study of atherosclerosis and air pollution. PLoS Med. 2013 Apr;10(4):e1001430