Απαραίτητος ο επαρκής ύπνος για την αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας

Απαραίτητος ο επαρκής ύπνος για την αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας

Αποτελεί ο ύπνος μια από τις σημαντικότερες αξίες της οικογένειάς σας; Μία μελέτη υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι, αναφέροντας ότι περισσότερος ύπνος για τους γονείς σχετίζεται με περισσότερο ύπνο για το παιδί, ο οποίος με τη σειρά του σχετίζεται με μείωση της παιδικής παχυσαρκίας. Και ότι οι επιπτώσεις της αϋπνίας είναι πολύ πιο σημαντικές από τα να νιώθει κάποιος απλά κουρασμένος την επόμενη ημέρα.
«Οι γονείς θα πρέπει να θεωρούν την ξεκούραση ως μια οικογενειακή αξία και προτεραιότητα. Οι συνήθειες του ύπνου σε μια οικογένεια επηρεάζουν όλα τα μέλη του νοικοκυριού και όχι μόνο τα παιδιά. Γνωρίζουμε ότι οι γονείς δεν έχουν καλό νυχτερινό ύπνο εκτός εάν και έως ωσότου τα παιδιά τους στη προσχολική ηλικία κοιμούνται» υποστηρίζει η Barbara H. Fiese, διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.
Επίσης, υποστηρίζει ότι οι συνέπειες της αϋπνίας είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεται κάποιος απλά κουρασμένος την επόμενη ημέρα. Οι μελέτες έδειξαν ότι οι μητέρες, οι μπαμπάδες και τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν βάρος όταν στερούνται ύπνο.
Η Fiese προτείνει τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών σας στην τηλεόραση και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, σε δύο (2) ώρες την ημέρα, και την απενεργοποίηση τους μισή ώρα πριν πάνε για ύπνο (περιττό να πούμε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν τηλεοράσεις στα δωμάτια τους). Επιπλέον, θεωρεί εξίσου σημαντικό να περνούν οι γονείς κάποιο χρόνο σε μια ήρεμη και προβλέψιμη δραστηριότητα, όπως να κάνουν το παιδί ένα μπάνιο ή να διαβάζουν μαζί, καθώς και να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι στο κρεβάτι στην ώρα τους, προκειμένου να κοιμούνται τουλάχιστον δέκα (10) ώρες τη νύχτα.
Κατόπιν, οι ενήλικες θα πρέπει να ακολουθούν και οι ίδιοι μια ήρεμη ρουτίνα. «Μαθαίνουμε όλο και περισσότερα σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι χαλαρώνουμε για περίπου μισή ώρα προτού πάμε για ύπνο. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, κλείστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές – ακόμα και τα e-books – και ασχοληθείτε με οτιδήποτε σας βοηθά να χαλαρώνετε αρκετά έτσι ώστε να κοιμηθείτε» υποστηρίζει η υπεύθυνη της έρευνας.
Παρόλο που ο μηχανισμός δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, η Fiese αναφέρει ότι η αποκατάσταση του ύπνου ενδέχεται να βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας. Η πρόσφατη μελέτη της έδειξε ότι ο ύπνος είναι ένας προστατευτικός παράγοντας στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας στους γονείς και στην απόκτηση υπερβολικού βάρους στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Πηγή: http://news.aces.illinois.edu/news/parent-and-child-must-get-enough-sleep-protect-against-child-obesity