Ένας στους πέντε άνδρες στις ΗΠΑ αναφέρει βία προς τις συντρόφους

Ένας στους πέντε άνδρες στις ΗΠΑ αναφέρει βία προς τις συντρόφους

Η έρευνα δείχνει ότι η βία μεταξύ συντρόφων είναι πιο συχνή από τον διαβήτη. Ένας στους πέντε άνδρες στις ΗΠΑ αναφέρει βία προς τη σύζυγο ή σύντροφό του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι η επιθετικότητα του άνδρα προς τη σύντροφο σχετίζεται με προειδοποιητικά σημάδια που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια επισκέψεων ρουτίνας στις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της αϋπνίας, πέρα από τους γνωστούς κινδύνους, όπως η κατάχρηση ουσιών και το ιστορικό εμπειρίας ή μαρτυρίας βίας κατά την παιδική ηλικία.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Board of Family Medicine και με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα από την εθνική έρευνα National Comorbidity Survey. Η έρευνα μελετά τη συντροφική βία και τα χαρακτηριστικά των ανδρών δραστών.
“Όταν οι άνθρωποι φέρνουν στο μυαλό τους άνδρες που κακοποιούν τις συντρόφους τους, συχνά σκέφτονται βίαιους ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν συναντήσει, ή άτομα για τα οποία έχουν ακούσει μόνο στις ειδήσεις», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Vijay Singh, λέκτορας στα τμήματα Επείγουσας Ιατρικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

“Ωστόσο, η μελέτη μας έδειξε ότι ένας στους πέντε άνδρες στις ΗΠΑ ανέφερε σωματική βία προς τη σύντροφό του. Είναι πιθανό ότι όλοι έχουμε συναντήσει αυτούς τους άνδρες στο καθημερινό μας περιβάλλον. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλες τις κοινότητες, ανεξάρτητα από τη φυλή, το εισόδημα, ή οποιαδήποτε άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά “.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, περίπου 320.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των υπηρεσιών υγείας και 1.200 θάνατοι γυναικών οφείλονται στη συντροφική βία, και 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε σχετικές ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Νέα ευρήματα  δείχνουν ότι η επικράτηση της συντροφικής βίας στη χώρα είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του διαβήτη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες που ανέφεραν συντροφική βία είχαν τουλάχιστον μία επίσκεψη ρουτίνας σε υπηρεσία υγείας κατά το τελευταίο έτος και σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσε τουλάχιστον μία επίσκεψη σε τμήμα επειγόντων περιστατικών κατά το τελευταίο έτος.

“Οι περισσότερες από τις προσπάθειές μας για την πρόληψη της συντροφικής βίας έχουν επικεντρωθεί στην ανίχνευση περιστατικών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τις γυναίκες που είναι θύματα, επειδή η υγεία και η ευημερία τους είναι προτεραιότητά μας. Ωστόσο, πολύ λίγα έχουν γίνει σχετικά με το πώς να εντοπίζονται οι δράστες», λέει ο Vijay Singh,  ο οποίος είναι επίσης μέλος του Κέντρου Τραυματισμών του Πανεπιστημίου του Michigan και του Institute for Healthcare Policy and Innovation.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνδρες δράστες της συντροφικής βίας αναζητούν συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες, και έχουν σωματικά συμπτώματα που αποτελούν κοινούς  λόγους για τους οποίους οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάνουμε μια σημαντική ευκαιρία στην πρωτοβάθμια φροντίδα για τον εντοπισμό της επιθετικής συμπεριφοράς τους και ενδεχομένως για να παρέμβουμε”. Ο Singh υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναγνώρισης και παρέμβασης που να εστιάζουν στην ανδρική επιθετικότητα προς τη σύντροφό του.

Το εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 530 άνδρες με μέση ηλικία τα 42 έτη. Περίπου το 78 τοις εκατό ήταν μη ισπανόφωνοι λευκοί, το 56 τοις εκατό είχαν εκπαίδευση πέρα από το γυμνάσιο και το 84 τοις εκατό ήταν εργαζόμενοι. Στον ορισμό της συντροφικής βίας συμπεριλαμβάνονταν το σπρώξιμο, το άρπαγμα,  η ρίψη αντικειμένων, τα χαστούκια και τα χτυπήματα, οι κλωτσιές, το δάγκωμα, ο ξυλοδαρμός, ο πνιγμός, τα καψίματα ή οι απειλές με μαχαίρι ή όπλο.

Journal Reference: V. Singh, R. Tolman, M. Walton, S. Chermack, R. Cunningham. Characteristics of Men Who Perpetrate Intimate Partner Violence. The Journal of the American Board of Family Medicine, 2014; 27 (5): 661 DOI:10.3122/jabfm.2014.05.130247
Πηγή:  University of Michigan Health System. “One in five men reports violence toward intimate partners.” ScienceDaily. ScienceDaily, 15 September 2014. www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140915095630.htm