NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες

Νεογέννητα (0-1 ετών)

Αναπτυξιακά Ορόσημα

    Η γνωστική ανάπτυξη για το βρέφος μεταφράζεται στη μαθησιακή διαδικασία της μνήμης, της γλώσσας, του συλλογισμού και της σκέψης. Το βρέφος αρχικά, μαθαίνει να αναγνωρίζει τον ήχο της φωνής σας. Μαθαίνει επίσης να συγκεντρώνει το βλέμμα του από την περιφέρεια ή τη γωνία των ματιών, στο κέντρο. Η γλωσσική ανάπτυξη είναι κάτι πολύ περισσότερο από τους προφορικούς ήχους «μαμά» και «μπαμπά». Το να ακούει, να κατανοεί και να γνωρίζει το βρέφος, τα ονόματα των ανθρώπων και των αντικειμένων είναι συνιστώσες τις γλωσσικής του ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου το βρέφος σας,  αναπτύσσει επίσης δεσμούς αγάπης και εμπιστοσύνης μαζί σας. Ο τρόπος που το κρατάτε και το αγκαλιάζετε θα θέσεις τις βάσεις για τον τρόπο που θα αλληλεπιδρά το βρέφος στο μέλλον, τόσο μαζί σας, όσο και με άλλους.

Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες

•    Μιλήστε στο βρέφος. Είναι πολύ καθησυχαστικό να ακούει τη φωνή σας.
•    Όταν το βρέφος κάνει ήχους, απαντήστε του επαναλαμβάνοντας τους ήχους και προσθέτοντας λέξεις. Αυτό θα το βοηθήσει να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα.
•    Διαβάστε του. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει και να κατανοήσει τη γλώσσα και τους ήχους.
•    Τραγουδήστε του ή βάλτε να ακούσει μουσική. Αυτό θα βοηθήσει το βρέφος να αγαπήσει τη μουσική και τα μαθηματικά.
•    Επαινέστε το παιδί σας και δώστε του πολλή τρυφερή προσοχή.
•    Διαθέστε χρόνο στο να κρατάτε και να αγκαλιάζετε το παιδί σας. Αυτό το βοηθά να νιώθει ότι εισπράττει φροντίδα και είναι ασφαλές.
•    Η καλύτερη στιγμή για να παίξετε με το παιδί σας είναι όταν είναι χαλαρό και σε εγρήγορση. Προσέξτε το παιδί σας για σημάδια που δείχνουν ότι κουράστηκε ή γκρινιάζει, ώστε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα.
•    Το να είσαι γονιός είναι σκληρή δουλειά ! Φροντίστε τον εαυτό σας, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό και σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ευκολότερο να χαρείτε με το παιδί σας και να έχετε θετική στάση ως προς την ιδιότητα του γονιού, όταν αισθάνεστε καλά οι ίδιοι.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.

    Τώρα που το νεογέννητο είναι στο σπίτι θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το σπίτι είναι ένα ασφαλές μέρος για εκείνο. Ψάξτε το σπίτι σας για αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο βρέφος. Ως γονιός, είναι ευθύνη σας να η εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το παιδί σας. Είναι επίσης σημαντικό να διέλθετε τις απαραίτητες διεργασίες, ώστε να είστε σίγουροι ότι είστε ψυχικά και συναισθηματικά έτοιμοι για το νέο μέλος. Παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να παρέχετε την απαραίτητη ασφάλεια στο παιδί σας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
     Είναι σημαντικό να μην τραντάζετε το νεογέννητο παιδί σας. Τα νεογέννητα έχουν πολύ αδύναμους μύες στο λαιμό με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη σε θέση να στηρίξουν το κεφάλι τους. Σε περίπτωση λοιπόν που τρανταχτεί το βρέφος σας, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εγκέφαλό του και να καθυστερήσει η φυσιολογική του ανάπτυξη. Για να προλάβετε το Σύνδρομο Αιφνίδιου Νεογνικού Θανάτου, συστήνεται να βάζετε πάντα το βρέφος για ύπνο ανάσκελα.
    Όταν μετακινείτε το βρέφος με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να το βάζετε να καθίσει στο ειδικό βρεφικό κάθισμα ασφαλείας. Το πιο ασφαλές μέρος για να τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα ασφαλείας, είναι το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Παιδιά μικρότερα του ενός έτους ή ελαφρύτερα των 20 κιλών, θα πρέπει να τοποθετούνται στο ειδικό παιδικό κάθισμα ασφαλείας, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, με το μέτωπο στραμμένο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
    Για να μειώσετε την πιθανότητα πνιγμού, θα πρέπει να κόβετε την τροφή του βρέφους σε πολύ μικρές μπουκιές. Μην επιτρέπετε στο παιδί να παίζει με οτιδήποτε θα μπορούσε να καλύψει το κεφάλι του ή με οτιδήποτε που θα μπορούσε να καταπιεί εύκολα. Ποτέ μην αφήνετε κοντά στο παιδί ( ή να μην έχετε κοντά σας όταν το κρατάτε) ζεστά υγρά ή φαγητό. Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός, ώστε να προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια του απιδιού. Λόγω του ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα σε πολλές δυνητικά σοβαρές ασθένειες, είναι σημαντικό να εμβολιάζονται έγκαιρα και κατάλληλα. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας της περιοχής σας (πχ, παιδίατρο) που παρακολουθεί την υγεία του παιδιού, ώστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας είναι ενήμερο ως προς τον εμβολιασμό.


Νήπια (1-2 ετών)

Αναπτυξιακά Ορόσημα

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξάνεται σταδιακά η κινητικότητα του παιδιού και η επίγνωσή του, τόσο για τον εαυτό του όσο και τον κόσμο γύρω του. Αυξάνεται επίσης η επιθυμία του για εξερεύνηση νέων προσώπων και αντικειμένων. Σε αυτή τη φάση, το νήπιό σας θα δείχνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, περισσότερο προκλητική συμπεριφορά, θα αρχίσει να αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη ή σε φωτογραφίες, καθώς και να μιμείται συμπεριφορές άλλων παιδιών ή/και ενηλίκων. Ακόμη, το νήπιο θα έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει ονόματα οικείων προσώπων και αντικειμένων, να σχηματίζει μικρές φράσεις ή προτάσεις και να ακολουθεί απλές οδηγίες και κατευθύνσεις.


Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες

•    Συνεχίστε να διαβάζετε καθημερινά στο παιδί σας.
•    Ζητήστε του να βρει αντικείμενα για σας, ή να ονομάσει αντικείμενα ή μέρη του σώματος.
•    Παίξτε παιχνίδια αντιστοίχησης με το παιδί σας.
•    Ενθαρρύνετέ το στην εξερεύνηση νέων πραγμάτων
•    Βοηθήστε το να αναπτύξει τη γλωσσική του ικανότητα με την καθημερινή ομιλία.
•    Ενθαρρύνετε την περιέργεια του νηπίου σας καθώς και την ικανότητά του να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, πηγαίνοντας μαζί του μια μικρή εκδρομή  στο πάρκο, ή μια βόλτα με το λεωφορείο.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.

    Παράλληλα με την κινητικότητα του παιδιού σας αυξάνεται και η ικανότητά του να αναμετριέται με τον κίνδυνο. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συστάσεις που θα βοηθήσουν το παιδί σας να μεγαλώσει με ασφάλεια.

•    Αποκλείστε την πρόσβαση του παιδιού στις σκάλες, τοποθετώντας μια μικρή πόρτα ή έναν φράχτη.
•    Καλύψτε όλες τις πρίζες και τις ηλεκτρικές εξόδους που δε χρησιμοποιείτε με ειδικά προστατευτικά καλύμματα, εμποδίζοντας την πρόσβαση του παιδιού σε αυτές.
•    Κρατήστε τις συσκευές κουζίνας, τη συσκευή σιδερώματος καθώς και τις συσκευές θέρμανσης μακριά από την πρόσβαση του νηπίου.
•    Τοποθετήστε τα κοφτερά αντικείμενα, όπως ψαλίδια ή ξυραφάκια σε ειδικό ασφαλές μέρος.
•    Κλειδώστε με ντουλάπι τα φάρμακα, τα απορρυπαντικά και οποιαδήποτε άλλη δηλητηριώδη ουσία.
•    Ποτέ μην αφήνετε μόνο το παιδί στο αυτοκίνητο, ούτε για μερικά λεπτά.
•    Αν έχετε κυνηγετικά όπλα ή παρόμοιου είδους αντικείμενα, θα πρέπει επίσης να τα έχετε σε ασφαλές μέρος, αποκλείοντας την πρόσβαση του παιδιού σε αυτά.


Νήπια (2-3 ετών)

Αναπτυξιακά Ορόσημα
    Εξαιτίας της αυξανόμενης επιθυμίας του νηπίου σας να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του, αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, συχνά έχει αυξημένη δυσκολία για το γονιό. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ συναρπαστική και απολαυστική περίοδος και για σας και για το παιδί σας. Το παιδί θα βιώσει τεράστιες νοητικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές οι οποίες θα το βοηθήσουν να εξερευνήσει και να κατανοήσει έναν καινούριο κόσμο.
    Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ανάπτυξης, το νήπιο θα είναι σε θέση να ακολουθήσει δύο ή τρεις εντολές που περικλείονται σε αντίστοιχες φράσεις, να ταιριάξει αντικείμενα σύμφωνα με το σχήμα και το χρώμα τους, να μιμηθεί πράξεις ενηλίκων ή άλλων παιδιών με τα οποία παίζει μαζί και τέλος να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων.

Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες

•    Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας στην οποία θα διαβάζετε βιβλία μαζί με το παιδί σας.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει παιχνίδια μίμησης, όπως είναι για παράδειγμα η «παντομίμα».
•    Παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια τύπου «παρέλαση» ή «ακολουθώντας τον αρχηγό»
•    Βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει το περιβάλλον πηγαίνοντάς το βόλτα με το παιχνίδι «παιδικό βαγόνι»
•    Ενθαρρύνετε το παιδί να σας λέει το όνομα και την ηλικία του.
•    Διδάξτε στο παιδί σας απλά παιδικά τραγουδάκια, όπως το «Περνά –περνά η μέλισσα».

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.

•    Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται όταν τρώει και να μασάει πλήρως την τροφή.
•    Αποτρέψτε το παιδί σας, από το να τοποθετεί μολύβια ή κηρομπογιές στο στόμα, όταν ζωγραφίζει.
•    Ποτέ μην αφήνετε το νήπιο μόνο χωρίς επίβλεψη, κοντά σε νερό (όπως πισίνες, λίμνες, θάλασσα, μπανιέρα, κλπ)
•    Ποτέ μην πίνετε ζεστά υγρά όταν το παιδί κάθεται στα γόνατά σας. Μια ξαφνική κίνηση μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα και στους δυο σας.

Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας (3-5 ετών)

Αναπτυξιακά Ορόσημα
    Καθώς το παιδί σας μεταβαίνει σταδιακά στην πρώιμη παιδική ηλικία, ο κόσμος του θα αρχίσει να διευρύνεται. Θα τείνει να γίνει πιο ανεξάρτητο και να εστιάζει περισσότερο σε παιδιά και ενήλικες εκτός οικογένειας. Θα επιθυμεί όλο και περισσότερο να ρωτά και να γνωρίζει όλο και περισσότερα για τον κόσμο που το περιβάλλει.
    Η αλληλεπίδραση του παιδιού με την οικογένεια και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της θα το βοηθήσει να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να ανακαλύψει τους δικούς του προσωπικούς τρόπους κίνησης και σκέψης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το παιδί σας θα είναι σε θέση να κάνει ποδήλατο με τρείς ρόδες, να χρησιμοποιεί με ασφάλεια το ψαλίδι, να συνειδητοποιεί σταδιακά την ταυτότητα του φύλου του, να ντύνεται και να βγάζει τα ρούχα του με βοήθεια, να παίζει με άλλα παιδιά, να ανακαλεί μέρος μιας ιστορίας και να τραγουδά ένα τραγούδι.
   
Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες
•    Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας. Καλλιεργείστε του την αγάπη για τα βιβλία με το να το παίρνετε μαζί σας στη βιβλιοθήκη ή στο βιβλιοπωλείο.
•    Επιτρέψτε στο παιδί να σας βοηθήσει σε μικροδουλειές.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει με άλλα παιδιά. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει την αξία της φιλίας και του μοιράσματος.
•    Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει την γλωσσική του ικανότητα, μιλώντας του με ολοκληρωμένες προτάσεις, στη «γλώσσα των ενηλίκων». Βοηθήστε το να χρησιμοποιήσει τις σωστές λέξεις και φράσεις.
•    Να είστε συνεπείς και ξεκάθαροι όταν προσπαθείτε να διδάξετε την πειθαρχία στο παιδί σας. Σχηματοποιείστε τη συμπεριφορά που περιμένετε από αυτό να επιδείξει.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.
    Καθώς το παιδί σας θα γίνεται ολοένα και πιο ανεξάρτητο και θα αυξάνει την αλληλεπίδρασή του με τον εξωτερικό κόσμο, είναι σημαντικό εσείς και το παιδί σας να είστε ενήμεροι σχετικά με τους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους εξασφαλίζεται η ασφάλεια και των δύο σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους προστασίας για το παιδί σας.
•    Εξηγείστε με σαφήνεια στο παιδί σας για ποιο λόγο είναι σημαντικό να μένει μακριά από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Συστήστε του να μην παίζει στο δρόμο ή να κυνηγάει τη μπάλα στο δρόμο.
•    Να είστε προσεκτικοί όταν αφήνετε το παιδί να οδηγεί το ποδηλατάκι του. Κρατήστε το πάνω στο πεζοδρόμιο και μακριά από το δρόμο.
•    Ελέγξτε τον εξοπλισμό που υπάρχει στο χώρο που παίζει το παιδί έξω από το σπίτι. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν  αφύλακτα μέρη και αιχμηρές άκρες.
•    Όταν το παιδί σας παίζει έξω από το σπίτι, θα πρέπει να το παρακολουθείτε συνέχεια.
•    Διδάξτε στο παιδί σας την ασφάλεια στο νερό. Διδάξτε στο παιδί σας κολύμβηση.
•    Διδάξτε στο παιδί πότε είναι ασφαλής η αλληλεπίδραση με αγνώστους ανθρώπους και πότε όχι.

Μέση Παιδική Ηλικία  (6-8ετών)

Αναπτυξιακά Ορόσημα
    Η μέση παιδική ηλικία φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή του παιδιού. Μέχρι αυτό το σημείο, το παιδί μπορεί να ντυθεί μόνο του, να πιάσει με τα χέρια μια μπάλα με ευκολία, και να δένει τα κορδόνια του. Η ανάπτυξη της ανεξαρτησίας από την οικογένεια είναι πιο σημαντική τώρα. Γεγονότα όπως το ξεκίνημα του σχολείου φέρνει τα παιδιά αυτής της ηλικίας σε τακτική και άμεση επαφή με περισσότερο κόσμο. Οι φιλίες γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Οι σωματικές, κοινωνικές και ψυχικές δεξιότητες του παιδιού αναπτύσσονται ραγδαία στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η φάση αυτή είναι κρίσιμη για να αναπτύξει το παιδί σας αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως είναι διαμέσου των φίλων, των σχολικών και των αθλητικών δραστηριοτήτων.
    Παρακάτω σημειώνονται οι κυριότερες αλλαγές που διέρχεται το παιδί σας κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ανάπτυξης:

Συναισθηματικές-Κοινωνικές αλλαγές:

•    Μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τους γονείς και την οικογένεια
•    Ισχυρότερη αίσθηση του σωστού και του λάθους
•    Σταδιακή επίγνωση της αίσθησης του μέλλοντος
•    Σταδιακά μεγαλύτερη κατανόηση για τη θέση που κατέχει καθένας στον κόσμο
•    Περισσότερη προσοχή στη φιλία και την ομαδική εργασία
•    Σταδιακά μεγαλύτερη επιθυμία να είναι αρεστό και αποδεκτό από την παρέα των ομηλίκων.

Ψυχικές-Γνωστικές αλλαγές:

•    Ραγδαία ανάπτυξη των ψυχικών δεξιοτήτων
•    Μεγαλύτερη ικανότητα στην περιγραφή εμπειριών και την έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων
•    Λιγότερη εστίαση στον εαυτό του και περισσότερη στους άλλους.


Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες

•    Δείξτε στοργή στο παιδί σας. Αναγνωρίστε τα προσόντα που έχει κατακτήσει.
•    Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει την αίσθηση της υπευθυνότητας. Ζητήστε του να σας βοηθήσει με τις οικιακές εργασίες, όπως με το στρώσιμο του τραπεζιού.
•    Μιλήστε με το παιδί σας για το σχολείο, τους φίλους του καθώς και για πράγματα που θα ήθελε να κάνει στο μέλλον.
•    Μιλήστε στο παιδί σας για το σεβασμό έναντι των άλλων. Ενθαρρύνετέ το να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας.
•    Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει τους δικούς του εφικτούς στόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να νιώθει υπερήφανο για τον εαυτό του και να βασίζεται λιγότερο στην απόρριψη ή την αποδοχή των άλλων.
•    Θεσπίστε ξεκάθαρους κανόνες και εμμείνετε στην τήρησή τους, όπως για παράδειγμα, για πόση διάρκεια θα βλέπει το παιδί καθημερινά τηλεόραση, τι ώρα θα πηγαίνει για ύπνο, κλπ. Επικοινωνήστε ξεκάθαρα στο παιδί σας ποια συμπεριφορά θεωρείται αποδεκτή και ποια όχι.
•    Βοηθήστε το παιδί σας να ασκήσει την υπομονή του αφήνοντας σε κάποιον άλλον την προτεραιότητα σε μια ουρά αναμονής ή ζητώντας του να τελειώσει με τα μαθήματά του πριν βγει για παιχνίδι.
•    Ενθαρρύνετέ το να σκέφτεται τις πιθανές συνέπειες πριν ενεργήσει.
•    Περάστε χρόνο διασκεδάζοντας όλοι μαζί σαν οικογένεια, παίζοντας παιχνίδια, διαβάζοντας βιβλία και πηγαίνοντας σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
•    Συνδεθείτε με το σχολικό περιβάλλον του παιδιού σας. Επιδιώξτε συναντήσεις με τους διδάσκοντες και το προσωπικό, προκειμένου να κατανοήσετε τους μαθησιακούς στόχους που τίθενται από το σχολικό πλαίσιο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε εσείς με το σχολείο προς όφελος του παιδιού σας.
•    Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας. Καθώς το παιδί σας μαθαίνει ανάγνωση μπορείτε να διαβάζετε εκ περιτροπής ο ένας στον άλλο, στα πλαίσια μιας ψυχαγωγικής δραστηριότητας.
•    Χρησιμοποιήστε την πειθαρχία και όχι την τιμωρία, για να καθοδηγήσετε και να προστατέψετε το παιδί σας. Η τιμωρία θα το κάνει να νιώσει πολύ άσχημα για τον εαυτό του.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λαμβάνει μέρος σε νέες δραστηριότητες, βλέποντάς τις ως πρόκληση. Ενθαρρύνετέ το να επιλύει προβλήματα μόνο του, όπως για παράδειγμα, η διαφωνία που μπορεί να έχει με κάποιο άλλο παιδί. 


Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.

•    Προστατέψτε το παιδί σας κατάλληλα στο αυτοκίνητο.
•    Διδάξτε στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί τα φανάρια, πώς θα είναι ασφαλές περπατώντας στο δρόμο για το σχολείο, οδηγώντας το ποδήλατο ή παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους.
•    Σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως τα θέματα της ασφάλειας στο νερό. Να το επιβλέπετε πάντοτε όταν παίζει κοντά στο νερό ή όταν κολυμπάει.
•    Να επιβλέπετε πάντα το παιδί σας όταν εμπλέκεται σε δυνητικά επικίνδυνες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως το να σκαρφαλώνει πάνω σε δέντρα.
•    Εξηγείστε στο παιδί για το πώς μπορεί να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστεί.
•    Κρατήστε μακριά από την πρόσβαση του παιδιού σας, δυνητικά βλαπτικά  προϊόντα οικιακής χρήσης, αλλά και εργαλεία, εξοπλισμούς και αντικείμενα που εκπυρσοκροτούν.Μέση Παιδική Ηλικία  (9-11 ετών)

Αναπτυξιακά Ορόσημα
    Σε αυτή τα φάση είναι ολοφάνερη η αυξημένη ανάγκη ανεξαρτησίας του παιδιού από την οικογένεια και η εστίαση του ενδιαφέροντός του στους φίλους. Οι υγιείς φιλίες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού, ωστόσο η πίεση από τους ομήλικους μπορεί να γίνει πολύ ισχυρή σε αυτό το στάδιο. Τα παιδιά που νιώθουν καλά για τον εαυτό τους είναι περισσότερο ικανά να αντισταθούν στην αρνητική πίεση των ομηλίκων και να κάνουν καλύτερες επιλογές για τα ίδια. Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος προκειμένου το παιδί να κατακτήσει την αίσθηση της υπευθυνότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεξαρτησία. Ακόμη, (ειδικότερα στα κορίτσια) μπορεί να είναι εμφανείς και σωματικές αλλαγές που σηματοδοτούν το πέρασμα του παιδιού στην προεφηβεία. Μια ακόμη αλλαγή για την οποία καλούνται τα παιδιά να προετοιμαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι η μετάβαση στο Γυμνάσιο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναπτυξιακής φάσης το παιδί σας μπορεί:
•    Να σχηματίζει ισχυρότερες, πιο σύνθετες φιλίες και σχέσεις με τους ομηλίκους. Είναι πολύ σημαντικό συναισθηματικά για το παιδί να έχει φίλους και μάλιστα του ίδιου φύλου.
•    Βιώνει μεγαλύτερη πίεση από την ομάδα των ομηλίκων
•    Γίνεται πιο ανεξάρτητο σε σχέση με την οικογένεια
•    Αυξάνεται η σωματική του επίγνωση καθώς προσεγγίζει την εφηβεία. Προβλήματα σχετικά με την εικόνα του σώματος και τη διατροφή ξεκινούν πολλές φορές από αυτήν την ηλικία.
•    Αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις σε σχέση με τις μαθησιακές απαιτήσεις του σχολείου.


Θετικές Γονεϊκές Δεξιότητες
     Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει περισσότερο ανεξάρτητο καθώς οικοδομεί συγχρόνως τη δική του αίσθηση υπευθυνότητας και αυτοπεποίθησης.

•    Περάστε χρόνο με το παιδί σας. Συζητήστε μαζί του για θέματα σχετικά με τους φίλους του, τα επιτεύγματά του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
•    Εμπλακείτε ενεργά  με το σχολικό περιβάλλον του παιδιού σας. Πηγαίνετε σε δραστηριότητες που διοργανώνει το σχολείο, συναντήστε τους διδάσκοντες του παιδιού.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομάδες του σχολείου και της κοινότητας, όπως οι ομάδες αθλημάτων, ή η ομάδα εθελοντών.
•    Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τη δική του αίσθηση για το σωστό και το λάθος. Συζητήστε μαζί του για επικίνδυνα πράγματα που το πιέζουν οι φίλοι του να κάνει, όπως το να καπνίσει ή να κάνει κάτι παράτολμο.
•    Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει την αίσθηση της ευθύνης. Εμπλέξτε το παιδί στις οικιακές εργασίες.
•    Μιλήστε στο παιδί για το συνετό τρόπο αποταμίευσης και δαπάνης χρημάτων.
•    Γνωρίστε την οικογένεια των φίλων του παιδιού σας.
•    Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με το σεβασμό έναντι των άλλων.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί να βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη και πέστε του τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που κάποιος του φερθεί ανάρμοστα ή υποτιμητικά.
•    Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει τους δικούς του στόχους. Ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί ποιες δεξιότητες και ικανότητες θα ήθελε να έχει και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να τις αναπτύξει.
•    Θεσπίστε ξεκάθαρους κανόνες και εμμείνετε σε αυτούς. Εξηγείστε στο παιδί σας τι θεωρείτε αποδεκτό να κάνει όταν βρίσκεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικα. Αν επιχειρηματολογήσετε σχετικά με τους κανόνες θα βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει τι θα πρέπει να κάνει όταν βρεθεί στην ανάλογη περίσταση.
•    Χρησιμοποιήστε την πειθαρχία αντί της τιμωρίας, για να καθοδηγήσετε και να προστατέψετε το παιδί σας. Η τιμωρία θα βλάψει την αυτοεκτίμησή του.
•    Μιλήστε στο παιδί σας για τις φυσιολογικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που φέρνει το πέρασμα στην εφηβεία.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει καθημερινά. Συζητήστε μαζί του για τα σχολικά μαθήματα που έχει να κάνει στο σπίτι.
•    Να είστε ειλικρινείς και στοργικοί με το παιδί σας και να συμμετέχετε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες όλοι μαζί ως οικογένεια.


Προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.
    Η αυξημένη ανεξαρτησία και η έλλειψη επίβλεψης από κάποιον ενήλικα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να βλάψει τα παιδιά λόγω πτώσεων και άλλων ατυχημάτων. Οι συγκρούσεις με μοτοσικλέτα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από πρόκληση ακούσιας βλάβης στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

•    Προστατέψτε το παιδί σας στο αυτοκίνητο. Όλα τα παιδιά που είναι μικρότερα των 12 ετών θα πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου με τη ζώνη ασφαλείας κατάλληλα δεμένη. Παιδιά που είναι κάτω από 1,50μ ύψος, θα πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ή να χρησιμοποιούν κατάλληλη ζώνη ασφαλείας, επειδή οι ζώνες ασφαλείας των ενηλίκων δεν είναι κατάλληλες για μικρότερο από αυτό το ύψος.
•    Να γνωρίζετε που βρίσκεται το παιδί σας εάν είναι κάποιος ενήλικας παρών. Κανονίστε με το παιδί για το πότε θα σας τηλεφωνήσει, που μπορείτε να το βρείτε και τι ώρα θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι.
•    Πολλά παιδία επιστρέφουν στο σπίτι προτού οι γονείς επιστρέψουν από τη δουλειά. Είναι σημαντικό να έχετε σχεδιάσει και να έχετε θέσει ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει το παιδί στο σπίτι όταν είναι μόνο του.


Πηγή: http://www.cdc.gov/ncbddd/child/