NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


'Υπνος-Διαταραχές 'Υπνου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί την αιτία για την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και της έλλειψης χαλάρωσης, συχνά, οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τον ύπνο που απαιτείται για την αναζωογόνησή τους. Η έκκριση ορμονών στρες αποσυντονίζει τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου. Ένα στα τρία άτομα υποφέρει σήμερα από προβλήματα ύπνου με αποτέλεσμα να αισθάνεται ιδιαίτερα νευρικό και κουρασμένο.

Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας για πολλές διαταραχές και νοσήματα όπως:

• Αύξηση του στρες και μείωση της αποδοτικότητας

 • Αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα

• Διαταραχές της συγκέντρωσης (και κατά συνέπεια ατυχήματα)

• Καρκίνος

• Πρόωρη γήρανση


Ο χρυσός κανόνας του «οχταώρου ύπνου» αποτελεί μια απλή στρατηγική αντιγήρανσης. Κατά τον βραδινό ύπνο ενεργοποιούνται διάφορα ένζυμα αποκατάστασης που αποκαθιστούν τις βλάβες των κύτταρων ή αντικαθιστούν παλιά κύτταρα με νέα. Ακόμη και η επιδερμίδα ωφελείται από αυτό. Όσο κοιμόσαστε ο οργανισμός σας φροντίζει με θρεπτικές ουσίες. Κατά το πρώτο μισό της νύχτας η υπόφυση παράγει στο στάδιο του βαθύ ύπνου την αυξητική ορμόνη- το καλύτερο σωματικό μέσο αντιγήρανσης.

Ακριβώς όμως τότε που χρειαζόμαστε αυτή την πηγή νεότητας, ο οργανισμός μας μοιάζει να στερεύει. Με το πέρασμα των ετών οι φάσεις βαθύ ύπνου, και κατά συνέπεια η αυξητική ορμόνη, μειώνονται σταδιακά γιατί από το 40ο έτος της ηλικίας η επίφυση παράγει λιγότερη ορμόνη του ύπνου, την μελατονίνη. Προσπαθήστε ωστόσο κάθε νύχτα να κοιμόσαστε τουλάχιστον 7 ώρες, ακόμη και αν πρέπει να αλλάξετε τη βραδινή συνήθεια της τηλεόρασης. Συνολικά, αυτή η αλλαγή του τρόπου ζωής θα σας κάνει τρία χρόνια νεότερους.


Χρήσιμες συμβουλές

• Φροντίστε να κοιμόσαστε από επτά έως οκτώ ώρες. Είναι προτιμότερο να θυσιάσετε μια βραδινή έξοδο και να προσφέρετε στον εαυτό σας μια νυχτερινή φάση χαλάρωσης.

• Προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να χαλαρώνετε κάθε βράδυ. Μην δουλεύετε στο υπνοδωμάτιο διότι θα μεταφέρετε τα επαγγελματικά προβλήματα στον ύπνο σας και θα ξυπνήσετε πολύ νωρίτερα απ’ ότι πρέπει.

• Αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε φτιάξτε ένα δικό σας τελετουργικό ύπνου: ακούστε τη μουσική χαλάρωσης που σας αρέσει, πιείτε ένα λικέρ ή κάντε ένα χλιαρό μπάνιο με αιθέρια έλαια. Έτσι, ο οργανισμός θα συνδέσει αυτή τη καθημερινή ρουτίνα με τη χαλάρωση. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, τη νικοτίνη και το πολύ αλκοόλ.

• Υπάρχουν διάφορα αποτελεσματικά θεραπευτικά βότανα που καταπολεμούν τις διαταραχές του ύπνου που οφείλονται στο στρες: κιτροβάλσαμο, βαλεριάνα, λυκίσκος, πασσιφλόρα και άνθη φλαμουριάς. Δοκιμάστε να πιείτε το βράδυ ένα τσάι με βότανα στο οποίο θα προσθέσετε μέλι. Το μέλι απελευθερώνει σεροτονίνη στον εγκέφαλο, μια ουσία «αγγελιοφόρος» του οργανισμού που ηρεμεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και βοηθά στον ύπνο.

• Αποφύγετε το άπαχο γάλα και το άπαχο γιαούρτι. Μπορούν να διώξουν τον ύπνο διότι μεταφέρουν στον εγκέφαλο την πρωτεΐνη τυροζίνη, η οποία προκαλεί διέγερση.

 • Η σωματική άσκηση αποτελεί χρήσιμη διέξοδο προκειμένου να αποδεσμευτείτε από την ένταση που δημιουργεί το άγχος. Σίγουρα σας έχει τύχει να βρίσκεστε όλη την ημέρα υπό πίεση, ν’ ανυπομονείτε να πέσετε στο κρεβάτι σας το βράδυ και μετά να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη, κορτιζόλη και γλυκαγόνη), οι οποίες απελευθερώνονται στον οργανισμό κάτω από συνθήκες πίεσης και φροντίζουν για την επαρκή και γρήγορη αντίδραση του σε μια πραγματική ή υποτιθέμενη πίεση, είναι ακόμη ενεργές. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να τις καταναλώσετε και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της άσκησης. Γι’ αυτό έπειτα από μια πιεστική μέρα πρέπει να κουραστείτε άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά σωματικά: κάντε 20 έως 30 λεπτά τζόκινγκ, βάδισμα ή κάντε λίγες ασκήσεις στο ποδήλατο γυμναστικής. Ακόμη και ένας ρυθμικός νυχτερινός περίπατος μπορεί να δαμάσει την ανεπιθύμητη εφόρμηση των ορμονών. Το καλύτερο θα ήταν να μεσολαβούν δύο ώρες μεταξύ της βραδινής άσκησης και του ύπνου.

• Κάνετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης των μυών πριν ξαπλώσετε. Μια εντελώς νέα ανακάλυψη της αθλητικής επιστήμης είναι ότι το τέντωμα των μυών μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα της χαλάρωσης. Αγοράστε ένα βίντεο ή ένα βιβλίο με ασκήσεις και κάντε για 10 λεπτά κάθε βράδυ ασκήσεις τεντώματος για τους μύες. Όχι μόνο θα βελτιώσει της σιλουέτα σας, αλλά παράλληλα θα σας χαλαρώσει.