NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και Υγεία

Η επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου εκδηλώνεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, την αλλαγή του κλίματος, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.  Διπλασιασμός της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,3οC περίπου κάθε δέκα χρόνια.  Από τότε που άρχισε να γίνεται η καταγραφή τους (το 1855), οι μέσες θερμοκρασίες στον πλανήτη έχουν αυξηθεί από 0,3 ως 0,6oC. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος -Intergovernmental Panel on Climate Change ), η θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1.4 - 5.8 °C εντός της χρονικής περιόδου 1990 και 2100. Η περιοχή με το μεγαλύτερο κύμα περιβαλλοντικών προσφύγων είναι η υποσαχάριος Αφρική, από τις χώρες της οποίας έχει υπολογιστεί ότι έχουν μετακινηθεί 20 εκατ. άνθρωποι, λόγω ερημοποίησης των εδαφών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι αλλαγές του κλίματος προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι κλιματολογικές αλλαγές μπορούν να επιδράσουν άμεσα στην ανθρώπινη υγεία, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που εξαρτάται από τα θερμοκύματα. Για παράδειγμα, όσο η θερμοκρασία αυξάνει πάνω από 25ο C, τόσο αυξάνουν οι θάνατοι από νοσήματα της καρδιάς, και κυρίως από έμφραγμα.  Μια αύξηση 2oC πάνω από τον μέσο όρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το 1980 στο Μισούρι των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα 300 επιπλέον θανάτους.

Επίσης, οι κλιματολογικές αλλαγές μεταβάλλουν τη συχνότητα των “φυσικών“ καταστροφών, όπως είναι οι κυκλώνες, οι πλημμύρες, οι φωτιές και οι κατακρημνίσεις εδάφους.  Όταν το Ελ Νίνιο έπληξε την Ινδονησία, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών, η σοδειά του ρυζιού καταστράφηκε, η τιμή του εισαγόμενου ρυζιού τετραπλασιάστηκε, το τοπικό νόμισμα κατέρρευσε, ο κόσμος πεινούσε και οι πυκνοί καπνοί από τις πυρκαγιές στα δάση παρέλυσαν τη χώρα.

Μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία μπορούν επίσης να προέλθουν από την αύξηση της στάθμης των θαλασσών. H στάθμη των υδάτων έχει ανέλθει από 10 έως 25 εκ. κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκατονταετίας.  Ένα μέτρο ανύψωσης, που αποτελεί την ανώτερη πιθανή πρόβλεψη για το διάστημα αυτό, θα κατακλύσει το ένα τέταρτο του Μπανγκλαντές και θα εκτοπίσει μέχρι και το 1/3 του πληθυσμού του.  Η κάλυψη με νερό των πιο εύφορων εδαφών και του μεγαλύτερου μέρους των οικισμών της γης, καθώς και η αλάτωση του υδροφόρου ορίζοντα όλων των περιοχών που θα πλημμυρίσουν, είναι οι πρώτες οικονομικές συνέπειες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το 10-20% του εδάφους των παραλιακών χωρών θα γίνει θάλασσα και το 50% της οικονομικής ζωής των χωρών αυτών θα πρέπει να “μετακομίσει” προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.  Και όλα αυτά, όταν ο μισός πληθυσμός της Γης ζει σε παράκτιες περιοχές, όπου ήδη 10 εκατομμύρια κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλοι ποταμοί Ινδός, Νίγηρας και Νείλος απειλούνται με μείωση των υδάτων τους κατά 40%.

Πολλές αναμένεται να είναι επίσης οι αρνητικές επιδράσεις στο αποχετευτικό σύστημα, στη διαχείριση των λυμάτων, στις παράλιες μεταφορές και στα οικοσυστήματα των υγροτόπων. Εκτιμάται, εξάλλου, ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών δεν θα γίνει βαθμιαία, αλλά με μεγάλα παλιρροιακά κύματα και τυφώνες, που θα φέρουν την καταστροφή και το θάνατο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.  Ακόμα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των γενετικών βλαβών, των κακοηθών νεοπλασμάτων και των νευρολογικών, ανοσολογικών και αναπαραγωγικών διαταραχών, εξαιτίας της κάλυψης με νερό χωματερών με τοξικά απόβλητα.

Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει την κατανομή των λοιμωδών νοσημάτων που μεταδίδονται από ενδιάμεσους ξενιστές, καθώς και τον κύκλο ζωής ορισμένων από αυτούς. Για παράδειγμα, το κουνούπι που μεταδίδει την ελονοσία (Anopheles), μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε θερμοκρασίες πάνω από 16οC.  Το γεγονός αυτό ήταν η αιτία ορισμένων επιδημιών ελονοσίας και λεεισμανίωσης στη Νότια Αμερική.  Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως η χολέρα, εκδηλώνονται σε επιδημίες όταν μεταβάλλεται το υδάτινο περιβάλλον και αυξάνει η θερμοκρασία.  Γι’ αυτό και ορισμένοι ερευνητές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων χολέρας στη Βόρεια Αμερική.


Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1_%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7