NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Πώς Γίνεται η Διάγνωση της Οστεοπόρωσης;

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες της οικογενείας είναι χάρμα οφθαλμών όταν συναντιούνται με φίλες τους για καφέ και κουβέντα. Τι τιβίζουν σα γαλιάντρες, γελάνε, χαίρονται. Το καλύτερο όμως είναι όταν τις παρακολουθεί κάποιος να σηκώνονται από τις πολυθρόνες τους. «άχ, αχ, αχ, η πλάτη μου… αχ, σιγά, σιγά... Πρόσεχε μη γλιστρήσεις και σπάσεις κανένα χέρι. Πα, πα, πα τα κόκαλά μου κάνουν κρακ, κρακ…» και άλλα τέτοια. Αφού άρχισαν τα συμπτώματα, η οστεοπόρωση έχει ήδη προστεθεί στην παρέα. Το θέμα είναι να επέμβουμε λίγο νωρίτερα.

Οστική μάζα
Από την ηλικία μεταξύ των 25-50 χρόνων (ή ως την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες) ο οργανισμός μας διατηρεί την οστική μάζα του σκελετού σχεδόν σταθερή. Από εκεί και έπειτα αρχίζει να χάνεται μια μικρή ποσότητα. Η ποσότητα αυτή κυμαίνεται περίπου από 1% έως 2% τον χρόνο.

Υπάρχει όμως μια κατηγορία γυναικών (περίπου μία στις τρεις) που χάνουν ως και 5%-8% κάθε χρόνο και είναι υποψήφιες για να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Κύριος υπεύθυνος για τη μεγάλη απώλεια οστικής μάζας, που παρατηρείται σε αυτές τις γυναίκες, είναι η έλλειψη των οιστρογόνων ορμονών που συμβαίνει σε αυτή την περίοδο. Τα κόκαλα των οστεοπορωτικών γυναικών αδυνατίζουν και σπάζουν ευκολότερα, με συνέπεια να παρουσιάζουν κατάγματα. Περίπου στις μισές γυναίκες η οστεοπόρωση δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Η διάγνωση γίνεται μόνο με ειδικές εξετάσεις.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται και με ακτινογραφίες αλλά όταν φανεί στην ακτινογραφία οστεοπόρωση, η απώλεια του οστού είναι μεγάλη και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η μέτρηση της οστικής μάζας είναι το σημαντικότερο μέσο διάγνωσης, σε συνδιασμό με τη μέτρηση ειδικών δεικτών οστεοπόρωσης που περιλαμβάνουν εξετάσεις στο αίμα και στα ούρα (ασβέστιο, πρωτεΐνες και ένζυμα των οστών κτλ.)

Η μέτρηση της οστικής μάζας ή οστικής πυκνομετρίας είναι μία απλή εξέταση εκτίμησης της περιεκτικότητας του σκελετού μας σε άλατα ασβεστίου. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται DEXA και είναι μία από τις πιο διαδεδομένες εξετάσεις για τη μελέτη της οστικής πυκνότητας. Ο λόγος είναι ότι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει λύνουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των άλλων μεθόδων και τεχνικών. Στα συν της εξέτασης περιλαμβάνονται η μικρή δόση ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο ασθενής, η δυνατότητα εξέτασης αρκετών ανατομικών περιοχών, το σχετικά χαμηλό κόστος της, η σύντομη διάρκειά εκτέλεσης (5 λεπτά), καθώς και τα σχετικά ακριβή αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας της Κλινικής Οστεοπυκνομετρίας, υποψήφιοι για μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι:

 •   Γυναίκες από 65 ετών και άνω.
 •   Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάτω των 65 ετών, με παράγοντες κινδύνου.
 •   Γυναίκες κατά τη μεταβατική περίοδο της εμμηνόπαυσης, με κλινικούς παράγοντες κινδύνου για κάταγμα, όπως το χαμηλό σωματικό βάρος, προηγούμενο οστεοπορωτικό κάταγμα, φάρμακα με αρνητική επίδραση στα οστά.
 •   Άνδρες από 70 ετών και άνω.
 •   Άνδρες κάτω των 70 ετών με κλινικούς παράγοντες κινδύνου.
 •   Ενήλικοι με προηγούμενο οστεοπορωτικό κάταγμα.
 •   Ενήλικοι με νόσο ή κατάσταση που συνοδεύεται από χαμηλή οστική πυκνότητα.
 •   Ενήλικοι που παίρνουν φάρμακα τα οποία προκαλούν οστική απώλεια.
 •   Κάθε άτομο που πρόκειται να πάρει οστεοπορωτική αγωγή.
 •   Κάθε άτομο υπό αγωγή, ώστε να γίνεται παρακολούθηση της θεραπείας.
 •   Γυναίκες που διακόπτουν την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης θα πρέπει να αξιολογούνται για μέτρηση οστικής πυκνότητας σύμφωνα με τις παραπάνω ενδείξεις.

 

 

Πηγή: Μελίσσα Στοϊλη, ΒΗΜagazino, 8 Μαρτίου 2009