NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Οι αγκαλιές βοηθούν στην προστασία από το στρες και τις μολύνσεις

Αντί για ένα μήλο, θα μπορούσε μια αγκαλιά την ημέρα, το γιατρό να κάνει πέρα;

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο απίθανο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Psychological Science,  οι ερευνητές εξέτασαν αν οι αγκαλιές λειτουργούν ως μια μορφή κοινωνικής στήριξης, προστατεύοντας τους ανθρώπους που έχουν στρες από το να αρρωσταίνουν. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και οι πιο συχνές αγκαλιές προστάτευαν τα άτομα από την αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις που σχετίζονται με το στρες, ενώ οδηγούσαν σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Ο καθηγητής Sheldon Cohen και η ομάδα του επέλεξαν να μελετήσουν το αγκάλιασμα ως  ένα παράδειγμα κοινωνικής υποστήριξης, διότι οι αγκαλιές είναι συνήθως ένας δείκτης πιο φιλικής και στενής σχέσης με ένα άλλο άτομο. "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν διαρκείς συγκρούσεις με τους άλλους είναι λιγότερο ικανοί να  αντιμετωπίσουν τους ιούς του κρυολογήματος. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν κοινωνική στήριξη προστατεύονται εν μέρει από τις επιπτώσεις του στρες σε ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος», δήλωσε ο Cohen . "Εξετάσαμε αν η αντίληψη κοινωνικής στήριξης είναι εξίσου αποτελεσματική στο να μας προστατεύει από την ευαλωτότητα που προκαλείται από το άγχος, και επίσης, εάν το να παίρνουμε αγκαλιές μπορεί να εξηγεί εν μέρει αυτά τα συναισθήματα υποστήριξης και τα ίδια να προστατεύουν ένα άτομο ενάντια στις λοιμώξεις."
 
Σε 404 υγιείς ενήλικες, η αντιλαμβανόμενη υποστήριξη αξιολογήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, ενώ οι συχνότητες που αφορούσαν τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και τις αγκαλιές προέκυψαν από τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνεχόμενα απογεύματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σκόπιμα εκτέθηκαν στον ιό  κοινού κρυολογήματος και τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε καραντίνα για να εκτιμηθεί η λοίμωξη και τα σημάδια της αρρώστιας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντιλαμβανόμενη κοινωνική στήριξη μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης που σχετίζεται με τη βίωση συγκρούσεων. Οι αγκαλιές ήταν υπεύθυνες για το ένα τρίτο της προστατευτικής επίδρασης της κοινωνικής υποστήριξης. Μεταξύ των συμμετεχόντων που μολύνθηκαν, τόσο η μεγαλύτερη αντιληπτή κοινωνική στήριξη όσο και οι πιο συχνές αγκαλιές  οδήγησαν σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, είτε βίωναν είτε όχι συγκρούσεις.
 
"Αυτό δείχνει ότι το να σε αγκαλιάζει ένα έμπιστο πρόσωπο μπορεί να λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μετάδοση στήριξης και ότι η αύξηση της συχνότητας του αγκαλιάσματος μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων του στρες», δήλωσε ο καθηγητής Cohen. «Η προφανής προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς μπορεί να αποδοθεί στην ίδια τη φυσική επαφή ή στο ότι το αγκάλιασμα είναι ένας δείκτης υποστήριξης και οικειότητας". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “"Είτε έτσι είτε αλλιώς, όσοι λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι κάπως πιο προστατευμένοι από τις μολύνσεις».
 
Πηγή: Carnegie Mellon University. "Hugs help protect against stress, infection, say researchers." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 December 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141217101316.htm>.Διαβάστε επίσης:

  Οι αγκαλιές βοηθούν στην προστασία από το στρες και τις μολύνσεις

  Ο ρόλος της διατροφής στην ενεργό και υγιή γύρανση

  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2014- Ζώντας με τη σχιζοφρένεια

  Λεκτική κακοποίηση των ηλικιωμένων στις υπηρεσίες υγείας

  Η μετακίνηση στη δουλειά με τα πόδια ή με ποδήλατο επηρεάζεται από τους άλλους

  Αναμενόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στις Ευρωπαϊκές χώρες το 2030

  Η παιδική κακοποίηση και παραμέληση αυξάνεται με την εισοδηματική ανισότητα

  Οι αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου στη γενική υγεία

  Πολυβιταμίνες: σπατάλη χρημάτων, λένε οι ειδικοί

  Τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για φαγητό στον κόσμο - Μελέτη της Oxfam

  Γιατί τα κινητά είναι τόσο επικίνδυνα στην οδήγηση

  Η φύση ως αγχολυτικό

  Έκθεση για τις ανισότητες στον τομέα της υγείας: οι διαφορές όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής και τη βρεφική θνησιμότητα μειώνονται στην ΕΕ

  H εργασιακή ανασφάλεια και η εργασιακή αναδιοργάνωση, η συνηθέστερη αιτία εργασιακού άγχους

  Η ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες

  Θάλασσες χωρίς πλαστικό

  5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Η οδική ασφάλεια στην Ευρώπη σήμερα

  H κατάσταση της υγείας στην Ευρώπη σήμερα και οι προβλέψεις για το μέλλον

  Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για «χημικές ουσίες» στα τρόφιμα