NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2014- Ζώντας με τη σχιζοφρένεια

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει θεσπιστεί στις 10 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, με γενικό στόχο, να αυξήσει παγκοσμίως την ευαισθητοποίηση για τα θέματα ψυχικής υγείας και να ενισχύσει την κινητοποίηση των προσπαθειών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Στα πλαίσια αυτής της ημέρας, παρέχεται η ευκαιρία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (οργανισμούς, φορείς, υπηρεσίες) που ασχολούνται με τα θέματα ψυχικής υγείας, να μιλήσουν τόσο για αυτά που έχουν ήδη γίνει, όσο και για εκείνα που χρειάζεται να γίνουν ακόμη, ώστε η κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας για να γίνει μια πραγματικότητα για κάθε άνθρωπο, σε όλο τον κόσμο. Το θέμα για το έτος 2014, είναι «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει, στο πως τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορούν να ζήσουν μια υγιή ζωή.

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία επηρεάζει τον τρόπο σκέψης του ατόμου, τα συναισθήματα και τις πράξεις του. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εντοπίσουν τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών και φαντασιακών βιωμάτων, να σκεφτούν λογικά, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να συμπεριφερθούν κατάλληλα. Η σχιζοφρένεια συχνά αναπτύσσεται στην εφηβεία ή στη νεαρή ενήλικη ζωή και επηρεάζει περίπου 26 εκ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα άτομα με σχιζοφρένεια βιώνουν ένα εύρος συμπτωμάτων που εμποδίζουν την επαφή και την κρίση τους με την πραγματικότητα. Παρ’ ότι δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, τα διαθέσιμα φάρμακα, είναι αποτελεσματικά για τους περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον 26 εκ. άτομα παγκοσμίως ζουν με σχιζοφρένεια ενώ ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται έμμεσα από την ασθένεια είναι πολλαπλάσιος. Η ασθένεια επηρεάζει την ευεξία του ατόμου, μειώνει το προσδόκιμο ζωής του και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, γεγονός που συχνά παραμελείται ή δεν εξηγείται επαρκώς. Επιπλέον, η ασθένεια επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο τα άτομα που τη βιώνουν, όσο και τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές τους. Το υψηλό επίπεδο στίγματος που υπάρχει για τη σχιζοφρένεια, αποτελεί ένα ακόμη βάρος για το άτομα και την οικογένειά του. Παρ’ όλο που πρόκειται για σοβαρή ασθένεια, ωστόσο οι νέες προσεγγίσεις έχουν επιφέρει σημαντική βελτίωση στην  κατάσταση υγείας των ατόμων που πάσχουν από αυτήν. Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ατόμων που ασχολούνται με τα θέματα ψυχικής υγείας και συνηγορεί υπέρ των ασθενών με σχιζοφρένεια, είναι η άσκηση πίεσης σε συμμαχία με το γενικό πληθυσμό, ώστε να αλλάξουν οι εθνικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά, κλινικά και κοινωνικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών. Ο βασικός στόχος είναι να βελτιωθεί η κατανόηση του γενικού πληθυσμού για τη σχιζοφρένεια και να υπάρξει επικέντρωση στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η παρεχόμενη φροντίδα.

Μύθοι της σχιζοφρένειας:
«Διχασμένη προσωπικότητα»
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να θεωρούμε ότι σχιζοφρένεια σημαίνει το να έχει κάποιος «διχασμένη» ή «πολλαπλή» προσωπικότητα. Στην πραγματικότητα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το λάθος αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι η ετυμολογία της λέξης περιλαμβάνει τα συνθετικά «σχιζο-» και «φρένες» (ενικός: φρην, που σημαίνει «καρδιά, βούληση». Ο πληθυντικός φρένες (θηλ.) σημαίνει «τη λογική»). Ο όρος σχιζοφρένεια δεν περιγράφει καλά την ασθένεια και γι’ αυτό, πολλοί θεωρούν ότι ο όρος αυτός θα έπρεπε να αλλάξει με κάποιον καταλληλότερο.

Βία
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν τη διάγνωση της σχιζοφρένειας δεν είναι επιθετικά για τους άλλους, αντίθετα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον ίδιο τους τον εαυτό, εξαιτίας των παραληρητικών πεποιθήσεων που έχουν ή τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ. Εξαιτίας των ασυνήθιστων συνθηκών που συνοδεύουν συνήθως τέτοιου είδους περιστατικά, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας περιγράφουν συνήθως αυτά τα συμβάντα με τρόπο που τονίζει ιδιαίτερα τις πτυχές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία του ατόμου. Αυτό δημιουργεί φόβο και αυξάνει το στίγμα στο γενικό πληθυσμό. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια μπορεί να γίνουν βίαιοι. Μάλιστα το ποσοστό αυτό, είναι το ίδιο, με το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να εμφανίσουν βίαιη συμπεριφορά. 

Πηγή: http://wfmh.com/http://www.rethink.org/diagnosis-treatment/conditions/schizophrenia/about
 
 Διαβάστε επίσης:

  Οι αγκαλιές βοηθούν στην προστασία από το στρες και τις μολύνσεις

  Ο ρόλος της διατροφής στην ενεργό και υγιή γύρανση

  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2014- Ζώντας με τη σχιζοφρένεια

  Λεκτική κακοποίηση των ηλικιωμένων στις υπηρεσίες υγείας

  Η μετακίνηση στη δουλειά με τα πόδια ή με ποδήλατο επηρεάζεται από τους άλλους

  Αναμενόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στις Ευρωπαϊκές χώρες το 2030

  Η παιδική κακοποίηση και παραμέληση αυξάνεται με την εισοδηματική ανισότητα

  Οι αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου στη γενική υγεία

  Πολυβιταμίνες: σπατάλη χρημάτων, λένε οι ειδικοί

  Τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για φαγητό στον κόσμο - Μελέτη της Oxfam

  Γιατί τα κινητά είναι τόσο επικίνδυνα στην οδήγηση

  Η φύση ως αγχολυτικό

  Έκθεση για τις ανισότητες στον τομέα της υγείας: οι διαφορές όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής και τη βρεφική θνησιμότητα μειώνονται στην ΕΕ

  H εργασιακή ανασφάλεια και η εργασιακή αναδιοργάνωση, η συνηθέστερη αιτία εργασιακού άγχους

  Η ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες

  Θάλασσες χωρίς πλαστικό

  5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Η οδική ασφάλεια στην Ευρώπη σήμερα

  H κατάσταση της υγείας στην Ευρώπη σήμερα και οι προβλέψεις για το μέλλον

  Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για «χημικές ουσίες» στα τρόφιμα