NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Μήπως οι γονείς τελικά υπερσιτίζουν τα παιδιά τους;

Οι γονείς χρειάζονται καθοδήγηση σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους, καθώς το 35% θεωρούν πως τα παιδιά τους χρειάζεται να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από τους ενήλικες της οικογένειας.

Μία μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) έδειξε πως πολλοί γονείς βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το πόσο θα πρέπει να ταΐζουν τα παιδιά τους, Για παράδειγμα, το 35% των γονέων, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούσαν λανθασμένα πως τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τους ενήλικες. 

«Οι γονείς διαρκώς ελέγχουν τις διατροφικές πληροφορίες στα τρόφιμα που αγοράζουν και θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους μία ισορροπημένη διατροφή,» εξηγεί η Dr. Josephine Wills, Γενική Διευθύντρια του EUFIC. «Το πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά δεν διαθέτουν κάποιες από τις βασικές πληροφορίες, όπως την ποσότητα των θερμίδων που πρέπει προσλαμβάνει καθημερινά ένα παιδί κι έτσι κινδυνεύουν να υπερσιτίζουν τα παιδιά τους. Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά είναι σε πολλές χώρες πιο υψηλά από ποτέ, η κατανόηση της ποσότητας του φαγητού που προσφέρουν οι γονείς γίνεται εξίσου σημαντική με τη γνώση σχετικά με το είδος και την ποιότητα των τροφών. Μία σαφής κατανόησης της διατροφής διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη δημόσια υγεία.»

Οι καταναλωτές γνώριζαν πως πρέπει να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους περισσότερες φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης και το 73% αυτών δήλωσαν ακόμη πως θα πρέπει να καταναλώνουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όταν ερωτήθηκαν σχετικά με ένα εύρος 18 διαφορετικών τροφίμων και ποτών κατά πόσο είχαν υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα ή νάτριο, κατά μέσο όρο το 69% απάντησε σωστά.
Όταν ερωτήθηκαν για τη μέγιστη ημερήσια κατανάλωση αλατιού, λιγότεροι από το 50% απάντησαν σωστά, αλλά όσοι απάντησαν λανθασμένα στην πραγματικότητα υποεκτίμησαν την ποσότητα. Αυτό σημαίνει πως το μήνυμα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού, έχει πιθανόν αρχίσει να γίνεται γνωστό και αποδεκτό από τον πληθυσμό.

Το 84% των ερωτηθέντων αντιλαμβανόταν τις διαφορετικές θερμιδικές απαιτήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και το 91% γνώριζε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες σε λήψη θερμίδων. Αυτό είναι ένα καθησυχαστικό εύρημα, καθώς πολλές χώρες έρχονται αντιμέτωπες με την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού τους.

Πάνω από 2000 καταναλωτές σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου συμμετείχαν στην έρευνα, με στόχο να διερευνηθεί πόσο καλές είναι οι διατροφικές τους γνώσεις. Η έρευνα αποτέλεσε μέρος μία ευρύτερης μελέτης, που διεξήχθη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και αφορούσε την αγοραστική συμπεριφορά, την κατανόηση και την χρήση των διατροφικών πληροφοριών, που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, και την γενική γνώση σχετικά με τη διατροφή.

Πηγή:http://www.eufic.org/jpage/el/page/PRESS/fftid/Are-parents-over-feeding-their-children/
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.focusbiz.co.uk/live/eufic/mediawebinar01/

Διαβάστε επίσης:

  Συμβουλές για γονείς σχετικά με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό

  Κεφαλαλγία στα παιδιά σχολικής ηλικίας και πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν

  Ανησυχείτε για τη μνήμη σας; Δραστηριοποιηθείτε!

  Βοηθήστε το μικρό παιδί σας να διαχειριστεί τα στρεσογόνα γεγονότα

  Πόση ζάχαρη καταναλώνουμε;

  Μήπως οι γονείς τελικά υπερσιτίζουν τα παιδιά τους;

  Η καλύτερη πηγή των βιταμινών; Το πιάτο σας, όχι το ντουλάπι με τα φάρμακα

  Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με την εργασία τους για το σπίτι

  Το μέγεθος των μερίδων είναι σημαντικό στην επιλογή και στην κατανάλωση υγιεινών τροφών

  Νικήστε τη μεσημεριανή πτώση της ενέργειας στην εργασία

  Εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει λαχανικά

  Καθημερινή προστασία από τον ήλιο

  Περίοδος των διακοπών: συμβουλές για ένα ανέμελο καλοκαίρι στην Ευρώπη

  Αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση: Μειώστε την εξάπλωση στη μέση ηλικία